Vrijeme za pripremu: 40 minut Zahtjevnost: S obje ruke

Poli na kineski način

Sastojci:

220 g Mini Poly
2 čehna bijelog luka
1 ljuta paprika
400 g kineskog kupusa
200 g svježe zelene paprike
150 g vrhova bambusa
150 g soja sosa
Gustin
400 g riže
ulje za prženje
so, mljeveni papar

Poli na kineski način

Postupak pripreme

Na zagrijanom ulju propržiti nasjeckani luk, dodati nasjeckani bijeli luk da fino zamiriše, narezan kineski kupus, nasjeckane feferone, narezane vrhove bambusa, svježu zelenu papriku, soja sos i sve preliti sa 1 dl vode. Poklopite i dinstajte nekoliko minuta da povrće malo omekša. Kada se uvjerite da je dovoljno mekano, dodajte Mini POLI isječen na kolutiće, po potrebi zgusnite umak Gustinom razrijeđenim u vodi, začinite solju i mljevenim biberom i poslužite uz pirjanu rižu za pravi kineski doživljaj. Posebno dinstajte rižu. Stoga ga prvo moramo opsesivno kompulzivno oprati pet puta hladnom vodom dok voda ne bude potpuno čista. Prelijte hladnom vodom tako da pokrije 2 cm. Pustite da provri i kuhajte poklopljeno na jakoj vatri oko 5 minuta, a zatim smanjite vatru na minimum i kuhajte poklopljeno još 20 minuta. Posolite ga po potrebi prije serviranja. Ako želimo impresionirati potencijalne goste, jelo serviramo sa kineskim štapićima. Preporučujemo da malo ranije vježbate zamahivanje štapićima.